Recepten

Als u zelf eens aan de gang wilt

Taai Taai

Een heerlijk recept voor taai taai…

Nodig:
250 g bloemenhoning
2 eieren
350 g bloem (en extra om te bestuiven, gezeefd)
1 el gemalen kaneel
1 tl kardemom
1 tl gemalen nootmuskaat
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl bakpoeder
3 el appel-kaneel suikerparels

Meng in een kom de honing met 1 ei. Schep in een andere kom de bloem, kaneel, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, bakpoeder en een mespunt zout om. Schep het bloemmengsel met een houten lepel door het honingmengsel. Roer tot een samenhangend geheel ontstaat. Bestuif je handen met bloem en kneed tot een deegbal.

Verpak het deeg in vershoudfolie laat 1 uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 1 cm dik. Steek met de vormpjes figuurtjes uit de taaitaai en leg de figuurtjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Klop het andere ei los en bestrijk het deeg ermee. Strooi de suikerparels erop en druk licht aan. Bak de taai taai in het midden van de oven in 10-15 min. bruin en gaar. Laat afkoelen op het rooster.

10407128_809621955772962_5346917257355315580_n

Ricottabolletjes met peer in honingrozemarijnsiroop

Ricottabolletjes met peer in honingrozemarijnsiroop

Nagerecht (4-6 personen)

1 vanillestokje
1 bakje ricotta (à 250 g)
½ bakje mascarpone (à 250 g)
rasp van 1 (liefst biologische) citroen
poedersuiker
8 el honing
2 el fijngesneden rozemarijnnaaldjes
2-3 stevige maar rijpe handperen

Snijd het vanillestokje open en schraap er met een scherp mesje het merg uit. Meng de ricotta met de mascarpone, de citroenrasp en het vanillemerg, en roer door elkaar. Breng licht op smaak met poedersuiker. Zet weg in de koelkast.

Verwarm de honing op een heel laag vuur en voeg de helft van de rozemarijn toe. Verwarm en laat even trekken. Schil de peren en snijd in blokjes. Meng de peer met de honingsiroop. Maak met een ijstang bolletjes van het ricotta-mengsel en schep de perensiroop eromheen. Bestrooi met de overgebleven rozemarijn.

Hmmmmm… heerlijk als nagerecht bij een BBQ.

Sappige burger

Een lekkere sappige burger met als verschil dat deze een gezonde keuze is. Snel en genoeg voor 4 porties.

Ingrediënten voor 4 personen

500 g varkensgehakt of HOH
½ ui, geraspt
½ tl venkelzaadjes, licht geroosterd en geplet
40 g vers witbroodkruim
1 ei, losgeklopt
1 el verse platte peterselie, grof gehakt
Zeezout
versgemalen zwarte peper
hamburgerbroodjes
Rucola
geroosterde rode paprika
1 rode ui, in dunne ringen

Bereidingswijze

Doe het gehakt, de ui, het venkelzaad, het broodkruim, het ei en de peterselie in een grote mengkom. Bestrooi flink met zeezout en zwarte peper en kneed met de handen alles stevig door elkaar. Maak van het mengsel ronde koekjes, dek af en zet 30 minuten in de koelkast.

Zet een koekenpan op hoog vuur. Doe de vleeskoekjes in de pan en bak in 4-5 minuten aan elke kant bruin en goed gaar. Leg de koekjes op de hamburgerbroodjes en bedek met rucolablaadjes, de geroosterde paprika en een paar schijfjes rode ui.

 

Serveertips:

Serveer met gebakken (zoete) aardappels of friet. NB. eigengemaakte frites van zoete aardappel zijn verrassend lekker.

Rabarbertaart

Rabarbertaart

Aantal personen: 8

Ingredienten

Voor het deeg:

200 gram bloem
2 eetlepels suiker
2 theelepels bakpoeder
75 gram koude boter in blokjes
snufje zout
150 ml. slagroom.

Voor de vulling:

500 gram rabarber in stukken
300 gram gehalveerde aardbeien
100 gram suiker
2 eetlepels maizena

Verwarm de oven voor op 190 graden. Kneed snel een deeg van de bloem, suiker, bakpoeder, boter en zout. Meng de room door het deeg en kneed het nog eens goed door. Rol het deeg uit tot 2 cirkesl die in een vlaaivorm passen. Bekleed met 1 lap de ingevette vlaaivorm.

Meng alle ingredienten voor de vulling en verdeel deze over de bodem. Dek af met de 2e plak deeg. Bak de taart 40-50 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar is.

Stroopwafeltaart

Stroopwafeltaart…

3 pakken stroopwafels
600 gram monchou
50 gram basterdsuiker
twee zakjes vanillesuiker
twee eetlepels kaneel
500 ml slagroom
twee zakjes klopfix*
ingevette bakvorm

Neem 2 pakken stroopwafels (1 pak bewaar je voor de garnering) en hak of snijd deze in kleine stukjes. Klop de slagroom en de klopfix stijf en voeg hier de monchou, kaneel, suiker en vanillesuiker aan toe.
Neem de grof gemalen koekkruimels en verwarm deze even kort in een pannetje of au ban marie, zodat de stroop lekker kleverig wordt.

Bedek de bodem van een ingevette bakvorm met een deel van de koekkruimels en druk goed aan. Doe hier nu een behoorlijke laag van het monchou-mengsel overheen en strooi wat stroopwafel-brokken eroverheen. Hierna weer de roomkaas, slagroom, enzovoorts. Zet hem nog even in de koelkast om hem op de laten stijven.

Verkruimel voor het serveren de laatste stukjes stroopwafel er overheen. Jammie jammie!!!

10430438_710511049017387_543611468304001367_n

Curry

Een heerlijke curry!

hoofdgerecht | 4-6 personen

3 el zonnebloemolie
500 g ui, fijngesneden
5 teentjes knoflook, gehakt
1 el geelwortelpoeder (kunyit)
400 ml kokosmelk (1 blik)
100 g santen (kokosvet)
4 blaadjes citroenblad (jeruk purut)
350 ml groentebouillontablet van 1 tablet
1 el bruine basterdsuiker
5 cm gemberwortel, fijn geraspt
2 stengels citroengras (sereh)
50 g gele currypasta *
750 g restjes gare of rauwe groenten
gekookte witte rijst en evt. korianderblad, voor erbij

Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de uien met de knoflook 5-7 min. zachtjes. Voeg het geelwortelpoeder toe, bak ± 1 min. mee en voeg dan 200 ml kokosmelk, alle santen, jeruk purut, bouillon, suiker en gember toe.

Halveer de sereh over de lengte, kneus ze, voeg toe aan de curry en breng het tegen de kook aan. Draai het vuur laag en laat 30 min. koken. Roer de currypasta door het gerecht en voeg dan toe: of 750 g gare groenten zoals sperziebonen, aardappels, broccoli, bloemkool, venkel, pompoen, groene kool en/of wortels.

Laat gare groente nog 5 min. doorwarmen in de curry. Of gebruik 750 g harde, rauwe groenten zoals grof gesneden spitskool of savooiekool, broccoli, bloemkool, pompoen, sperziebonen, spruitjes en winterwortel. Laat de harde groenten 25 min. zachtjes meekoken in de curry.

Voeg dan pas de rest van de kokosmelk toe en warm nog kort door.

Serveer de gele curry met gekookte witte rijst en evt. korianderblad.

Deze curry is vooral heerlijk met pompoen. Eet smakelijk.

Stoofpotje

Een lekker recept voor een heerlijke stoofpot
Tijd voor winterse kost!!!

600 gram runderlappen;
30 gram boter;
4 sjalotjes;
2 eetlepels mosterd;
2 sneetjes bruin brood;
1 flesje Belgisch bier;
2 laurierblaadjes;
400 gram witte kool;
1 winterpeen;
500 gram aardappelen, geschild;
Peper en zout;
1 eetlepel maïzena;

Smelt de boter in een braadpan. Breng ondertussen het vlees op smaak met gemalen peper en zout.
Braad de stukken vlees om en om aan. Als beide kanten mooi bruin zijn zet je de pan op een laag vuur en laat je het lekker sudderen.

Voeg toe:
de aardappelen, de gesneden kool, wortel, laurier en de sjalotjes.
De boterhammen kun je besmeren met mosterd en in kleine stukjes toevoegen. Als het vlees niet uit elkaar valt na een paar uur kun je rustig azijn of balsamico erbij doen.
Als laatste voeg je het bier toe en laat je het nog even verder sudderen.

Variatietip: voeg eens wat koude koffie toe of ontbijtkoek. Heerlijk!!!!

Stoofperen

Stoofperen

Schil 1 kg stoofperen.
Snijd grote peren in tweeën of in vieren. Zet de stoofperen met de schil van ½ citroen en zoveel kokend water op dat de peren half onderstaan. Laat de peren onder af en toe schudden op laag vuur in ongeveer 2 uur gaar koken.

Voeg 30 minuten voor het einde van de kooktijd 50 g suiker, kaneelstokje en 75 ml bessensap toe. Verwijder de citroenschil en bindt het vocht met maïzena, aangemaakt met enkele lepels water.

Steek voor een pittigere smaak in elke peer een kruidnagel. Verwijder deze voor het serveren.